אלמנטים תכנוניים לאיסוף פסולת בבית פרטי
התכנון למיחזור פסולת לסוגיה, אינו ניתן כיום להתעלמות.
מיחזור הפסולת הביתית מחייב תכנון כמו הקצאת מקום לאיסוף והפרדה, נוחיות בפינוי, טיפול בריחות וכו’. ריבוי פסולת ביתית לסוגיה, יחד עם מודעות גוברת למיחזור, מעמידה בפני המתכננים אתגר:
איך להפריד את הפסולת הביתית?, כמה מקום להקצות לפסולת המצטברת? היכן למקם את הפסולת כדי לא להפריע לשכנים? כיצד להקל על אסוף הפסולת על ידי הקבלנים? כיצד לטפל בפסולת האורגנית, ולאחר מכן בקומפוסט?
אדריכלות אקולוגית נותנת תשובות תכנוניות למיחזור אשפה ביתית.
בדרך כלל, הרשות המקומית אמורה לספק את המסגרת לטיפול באשפה. על ידי חוקים וכתיבת תקנונים מחייבים, היא מכוונת את התושבים כיצד לטפל באשפה.
לדוגמא: עיריית סיאטל (וושינגטון ארה”ב), מחייבת את התושבים בעלויות עבור פינוי האשפה על פי נפח הפחים. (תמריץ להפחתת נפח האשפה), שולחת לתושבים דפי הסבר איך ומה למיין באשפה, (הדרכה והכוונה מרכזית), קובעת ימי אסוף אשפה על פי סוג האשפה, ורק בימים המותרים, אפשר להוציא את הפחים המסוימים לצורך הפינוי, ומקצה מקום מרכזי לפינוי אשפה מיוחדת: גרוטאות מקררים, מכונות כביסה מחשבים ישנים וכד’. (אגב, עיריית סיאטל גם מחלקת נורות חסכוניות חינם לתושבים, במגמה להוריד את צריכת האנרגיה בעיר).
הרשויות בישראל, אינן מספקות עדיין את כל קשת הצרכים בפינוי הפסולת. רשויות שונות נותנות פתרונות חלקיים: מי יותר ומי פחות.
להלן רשימה חלקית של רשויות המטפלות בדרכים שונות בפינוי פסולת למיחזור: קריית טבעון, קרית אונו, מ.א.משגב, חיפה נשר, כפר סבא והרצליה.
את נושא הפסולת האורגנית, פותרות רוב העיריות בהטלת אחריות הפינוי על בעלי הבית, לעתים באמצעות סבסוד קומפוסטרים ביתיים. לעומת זאת, את הפסולת היבשה, לצורך מיחזור, מציעות הרשויות לפנות בצורה עצמאית למרכזי מיחזור שכונתיים. אין כיום לשום רשות עירונית/אזורית בארץ, פתרון לאיסוף פסולת יבשה מפתח הבית.
בהנחה שבעתיד הלא רחוק, תגיע גם האפשרות לפינוי ומיחזור מסודר של פסולת מפתח הבית, כדאי לקחת בחשבון כבר עתה את נושא התכנון והקצאת המקום בעת תכנון הבית.
הבעיה המרכזית היא מיחזור אשפה אורגנית . אדריכלות אקולוגית מספקת פתרונות תכנונייים לצורך כך. נדרשת לכך הפרדת הפסולת האורגנית המצטברת בבית: קליפות, פירות, שאריות אוכל וכד’, כבר ליד הכיור. במידה ועושים שימוש בטוחן אשפה – צריך לקחת בחשבון שמי הכיור המעורבבים עם החומר מטוחן האשפה – אינם ראויים למיחזור. בהמשך הפינוי, יש לתכנן מהלך מסודר ונוח למיכל הקומפוסט, כשיש לקחת בחשבון שמיכל הקומפוסט מחוץ לבית, והעברת הפסולת מהמטבח למיכל, נעשית בכל מזג אוויר.
תהליך הטיפול בקומפוסט בזמן התהליך ובסיומו, מחייב תכנון. (לאן ואיך מעבירים את חומר הדישון).
גורם נוסף הדורש תכנון הוא בעיית צבירת הפסולת למיחזור בבית (קרטון, נייר, פלסטיק, זכוכית). זו פסולת בעלת נפח שנידרש עבורה מקום עוד לפני םינויה למרכז מיחזור כל מספר ימים.
מיקום הפחים של מרכז מיחזור ביתי בהפרדה, דורש אף הוא תכנון.
ההנחה היא שלכל סוג פסולת יהיה הפח המיוחד לה- גם במצב שבו קיים תכנון עירוני לפינוי למרכז מיחזור. הנחה זו גורסת שמספר הפחים יעמוד על ארבעה: נייר וקרטון, זכוכית , פלסטיק וחומר שאינו ניתן למיחזור. בסה”כ יש להקצות כארבעה מ”ר. מלבד זאת, יש למצוא פתרון אכסון ופינוי גם לגזם גינה.
לסיכום, פסולת למיחזור היא עניין הדורש תכנון יחד עם התכנון הכולל של הבית. התכנון חייב לכלול את כל הצרכים החל מיצירתה של הפסולת, דרך צבירתה והפרדתה ועד פינויה.
