ההיצע המופלא בעולם האריחים הוא תענוג לחובבי העיצוב והאדריכלות, אבל גם יכול לבלבל ולהתיש. כדי להימנע מטעויות בבחירת ריצוף או חיפויים לא מתאימים בזמן שיפוץ דירה או בניית בית, חשוב לדעת מה ההבדל בין סוגי החיפויים השונים, ולאילו חדרים ותנאים הם מתאימים, באילו גימורים הם מגיעים, מהי דרגת השחיקה שלהם, רמת הספיגה שלהם וכדומה. רצוי לדעת להבחין בין סוגי רובה וגודל פוגה, ולבדוק מול הקבלן שהוא אכן עושה שימוש בחומרים הנכונים.
ננסה להביא כאן מעט מידע על תחום הריצוף והחיפוי מקרמיקה או גרניט פורצלן, מה כדאי לעשות ו/או לקנות, וכמה לשלם עבור זה.
החומר האופנתי ביותר כיום הוא הגרניט פורצלן. היתרונות שלו בקשיחותו, ובמספר הדוגמאות הכמעט אין סופי בהן הוא מופיע. מהחומר הזה יש מגוון בלתי נדלה של אפשרויות: ריצוף חוץ – מחוספס יותר למניעת החלקה, ריצוף פנים חלק או חלק למחצה (למניעת החלקה בעת שטיפת הרצפה), יש אפשרות לריצוף דקים בגרניט פורצלן דמוי עץ (צריך לזכור כי דמוי עץ, אינו עץ, והתחושה למגע שונה). גם ריצוף הטרצו חזר לאופנה, ואם קשה ויקר להשיג את המקור, גרניט פורצלן מציע לנו דמוי טרצו. אם חשקה נפשנו לרצף את הבית בשיש יוקרתי, החיקוי מגרניט פורצלן נראה משכנע לגמרי, ובמחיר זול בהרבה.
בגרניט פורצלן יש רמות שונות של איכויות, המתבטאות בעמידות לשחיקה, עמידות לשבירה, ועמידות לספיגה. מה שעושה את ההבדל הוא היצרן. ישנם אריחים זולים, וישנם יקרים מאוד. במחירים הזולים אפשר למצוא אריחים באיכות ירודה, ולעתים קרובות – אריחים מסוג ב’. במקרה כזה, חשוב לחפש את תו התקן גם אם המוכר ינסה לשכנע שהמוצר באיכות גבוהה (אבל בלי תו תקן).
בעת התקנת ריצוף או חיפוי, יש לתת חשיבות ותשומת לב למקומות בהם נגמר הריצוף: במדרגות, בחיפוי על קירות ובמקומות חשופים אחרים. במקומות אלו, יש לבחור “סיומת” לריצוף, וגם כאן אפשר למצוא פתרונות שונים: החל מפסי פלסטיק, ועד אריחים המותאמים במיוחד לסיומת. אלה אריחים יקרים יותר, אך אין צורך ברבים מהם.
אפשר לחפות קירות באריחים זולים יותר, משום שהם נתונים פחות לשחיקה, לשבר ולפגעי נוזלים למיניהם. שימו לב, במקרה של חיפוי קירות, צריך להרחיב את סיפי החלונות כדי לעבור את עובי החיפוי.
ריצוף בגרניט פורצלן, אפשרי בהדבקה על משטח מוכן של בטון, או בהדבקה על משטח קיים, וגם על מצע חול או שומשום. עדיף לרצף על שומשום אם אפשר, משום שבמידה ומצטברים מים, הם אינם נשארים קרוב לריצוף, אלא מחלחלים למטה. בהדבקה על משטח קיים, צריך לקחת בחשבון שגובה הרצפה עולה כעובי המרצפת, דבר המקטין את גובה הפתחים, ומקצר את הדלתות (יש לשים לב במיוחד לדלת הממ”ד). ככל שהמרצפת גדולה יותר במידותיה, מחירה עולה יחסית לשטחה.
את המרווחים בין האריחים – ה”פוגות” – ניתן למלא ב”רובה” בצבעים שונים. יש להתאים את סוג הרובה לגודל הפוגות. טיפ קטן: יש להביא בחשבון שעם הזמן, הצבעים הופכים ל”מלוכלכים”.
חשוב לשמור כמות מסויימת של אריחים כרזרבה. עם השנים יש צורך בהחלפת אריחים מסיבות שונות, ולעתים דווקא האריחים שלכם, עשויים לאזול מהשוק.
עוד המלצה חשובה: אל תהססו ובקשו לפני הרכישה הגדולה לקחת אתכם שני סוגי מרצפות. הניחו אותן ליומיים על רצפת המטבח, ודאגו ללכלך אותם ולנקות אחרי יבוש. הסתכלו כיצד הן מגיבות, והאם הצבע עדיין מוצא חן בעיניכם גם כעבור יומיים.
מחפשים עוד מידע בנושא ?
רכזנו עבורכם מספר אתרים בהם תוכלו לקבל מידע על מחירי המוצרים:
לוי יצחק
גלובס
המרכז לחיסכון בבניה ושיפוצים
הדירה
כל מה שצריך לבית
Yep מחירון לעבודות ריצוף
המקצוענים – עבודות ריצוף
מאקו – טיפים ומחירים
tovtoda השוואות מחירים
שיש אריאל
זאפ
חלמיש