רבים פונים אלינו בבקשה לתכנן בית מגורים ממכולות.
באופן כללי, אנו ממליצים לבנות באמצעות מכולות, ויחד עם זאת, להשאר פתוחים לאפשרויות נוספות של בנייה קלה, משיטות ומחומרים שונים. לבניה ממכולות יש יתרונות לא מעטים, אך גם מגבלות, כשהעיקריות בהן – מידות המבנה הקשיחות, והצורך בבעלי מקצוע מיומנים בתחום המתכת.
על שאלת החיסכון הכספי, לא ניתן לענות אלא בתשובה כללית. הבנייה ממכולות עשויה להיות זולה משמעותית מעלות בנייה רגילה, אך תלויה רבות בחמרי הגימור. יש כמובן לקחת בחשבון את ההכרח לבנות בישראל ממ”ד, את עלויות רכישת/חכירת המגרש, עלויות הרישוי ושכר תכנון אדריכלי והנדסי.
חשוב להדגיש:
כשפונים אלינו בבקשה לתכנן בית ממכולות, אנו מדגישים כי במקרה כזה, מקדימים את העגלה לפני הסוסים.
למה?
תכנון בית ממכלות , אמור לכלול את סך כל האילוצים והצרכים השונים הקיימים בעת התכנון: האזור הגיאוגרפי והאקלימי, הרשויות, עלויות, הסביבה האנושית, המגרש, צרכי המשתמשים ועוד.
חמרי הבנייה מהם נבנה הבית, (מבנה המכולה מוגדר כחומר בניה), הם רק חלק משיקולי התכנון.
בהנחה שלאחר כל שיקולי התכנון הבחירה תיפול על מבנה ממכולות, רק אז כדאי להתאים את התכנון לשיטת בנייה זו.
בשונה ממה שנהוג לחשוב, הבחירה בבנייה ממכולות היא רק שלב ראשוני. שלד המכולה הוא בסיס עם אילוצים לא קטנים. מידות השלד קבועות על פי גדלי המכולות שהן סטנדרטיים, (ישנן שלוש מידות של מכולות), אם כי מגבלת המידות הקבועות של מסגרת המכולה, אינה מגבלה שאי אפשר להתגבר עליה בתכנון יצירתי.
בכל מקרה, וללא קשר לחומר הבניה, יש לתכנן את ההתאמה של המבנה לשטח, צורת הבית וכיווני העמדתו, הקפדה על חסכון אנרגטי באמצעים ירוקים, בידוד, איטום, הצנרת המגוונת של חשמל, מים, מיזוג, תקשורת ניקוז וכו’ – גם אם בונים ממכולות.
לתכנון מבנה הבית, נדרש תכנון אדריכלי וקונסטרוקטיבי הלוקח בחשבון פרמטרים שונים של אסתטיקה ופונקציונאליות.
לסיכום, ללא תכנון מפורט של מבנה למגורים, מכל חומר שהוא, המחשבה של שימוש במכולה, כדי להניח אותה על משטח בטון ולחסוך עלויות – לא עומדת במבחן המציאות.
כדי להבין מעט את התחום, להלן מאמר העוסק בחידושים בבנייה ממכולות.