בשיפוץ, כמו בתכנון בית, הביטוי ” סוף מעשה במחשבה תחילה”, הוא מתאים וראוי.
בשיפוץ דירה או בית, יש לקחת בחשבון גורם נוסף כבד משקל והוא אי הוודאות. אי הוודאות נובעת מכמה סיבות: לפעמים מתקבלת החלטה על שיפוץ לאור התחושה שיש לעשות שינוי, ולא תמיד המטרה מוגדרת בבהירות. אי וודאות נוספת היא שגם אם יש תכנון מפורט, תוך כדי תהליך השיפוץ נראים הדברים אחרת, ומתקבלות החלטות ספונטניות על שינוי התכנון שעליו החלט מראש. (שנויי מבנה, שנויי אביזרים, שינויים ברמת הגימור – בד”כ השינוי דוחף את המחיר כלפי מעלה).
שיפוץ נעשה בדרך כלל כשהדירה או הבית מתיישנים עם השנים. במקרה כזה, כל פתיחת קיר, רצפה, תקרה, מערכת אינסטלציה או צנרת חשמל, עשויים לזמן לנו הפתעות לא מתוכננות של רקבון צנרת מים או ביוב, צורך בהחלפת צנרת חשמל, חלודה באביזרים שבאו במגע עם מים, משקופים שנאכלו על ידי טרמיטים וכדומה.
כמו בכל מערכת, גם כאן כדאי להזכיר ולזכור כי הבית הינו מערכת מורכבת, שכושר התפקוד שלה הוא על פי החולייה החלשה שלה: למשל – אם מחדשים את כל המערכות בבית למעט צנרת המים ש”נראית לנו טובה וחדשה…”, מערכת המים תהיה קרוב לוודאי החוליה החלשה לעתיד לבוא. משם ייפתחו הצרות.
להלן מספר גורמים שיש לקחת אותם בחשבון בעת תכנון השיפוץ:
תכנון, תכנון ושוב…תכנון – חשוב להתייעץ עם אדריכלית מקצועית ומנוסה, אדריכלית פנים או חוץ, ש”התגלחה” כבר על זקנם של אחרים. הירידה לפרטים בתכנון מוקדם של השיפוץ חשובה במיוחד וחוסכת הרבה כסף.
שיפוצניק – בעל מקצוע טוב ואמין – משקלו בזהב. חשוב לשאול על שיפוצניק אצל אלה שסיימו לשפץ איתו.
מפקח – למרות העלות, וגם אם יש לכם זמן, ישנם פרטים שמפקח מנוסה יראה ושאתם לא.
בידוד – כשכבר מתכננים שיפוץ, זו הזדמנות להכניס גם פרטי בידוד ואיטום שבבתים ישנים לא הקפידו עליהם. לכל אזור בארץ יש היחודיות שלו, בתים שעוברים שיפוץ ואדריכלות בצפון עדיף שיפנו לאדריכלית בצפון המתמחה בתנאי שטח אלו.
איטום – כדאי להחליף או לחדש את האיטום. נזילות הם מהגורמים המטרידים והמזיקים ביותר לבית.
היכן לגור בעת השיפוץ – יש מקרים בהם אפשר להמשיך לגור בבית גם בעת השיפוץ. יש מידה מסויימת של אי נוחות במגורים קרוב למוקד השיפוץ (צפיפות, רעש, לכלוך), אך בתכנון מראש – זה אפשרי.
תמחור – את התמחור חשוב לעשות בצורה אמיתית ולא אופטימית. כדאי לכלול בתוכו גם את החלפת הריהוט, שבדרך כלל לא מכניסים אותה לעלויות. (ארונות, מכונת כביסה, מזגן, וכד’).
הוצאות לא צפויות – בגמר התכנון, ולאחר התמחור הסופי , כדאי להוסיף 15% כתוספת לעלויות בלתי צפויות.
לוח זמנים – בעת הסיכום עם השיפוצניק/מפקח על לוח הזמנים, יש להוסיף מרווח של 10% ללוח הזמנים, ולהכניס לחוזה סעיף של קנס פיגורים על חריגה ממנו.
שימוש בגבס – אם אין לכם בעיה עם הגבס כחומר חיפוי , כדאי להשתמש בו. אפשר לצבוע עליו ישירות ללא צורך בטיח. השימוש בקירות גבס, מאפשר גמישות בעיצוב, וגם מאפשר חשיבה על שימוש בגבס כריהוט וליצירת תקרה כפולה ונישות לאכסון ולדקורציה. יש לשים לב שבחדרים רטובים יש להשתמש בגבס עמיד לרטיבות, המכונה “גבס ירוק”.
חשמל ותקשורת – אם מערכת החשמל לא הוחלפה שנים רבות, כדאי להכניס לקירות חווט חדש, ולהוסיף שקעי חשמל ותקשורת. (אזעקה, מחשוב, מזגנים, מכשירי חשמל וכד’). כדאי לבדוק האם יש בבית לפחות שלוש פאזות בנות 25 אמפר כל אחת. צריכת החשמל הביתי עלתה עם השנים, ואין להניח שהמערכת הישנה תוכל לשאת בעומסים העכשויים.
אינסטלציה – אם הבית קיים מעל 10-15 שנים, כדאי להחליף בהזדמנות זו של שיפוץ את צנרת המים והביוב.
ריצוף – ישנן שתי אפשרויות לרצף את הבית מחדש: החלפת הריצוף הקיים, או הדבקת ריצוף על הריצוף הקיים. לכל אחת מהאפשרויות יש סיבות ומשמעויות אחרות. זול יותר, להדביק על הריצוף הקיים. יש לשים לב שבהדבקת ריצוף, הרצפה גובהת בסנטימטר או שנים. הגבהה זו מחייבת טיפול בדלתות. בהחלפת/הדבקת הריצוף, כדאי לבחור צבע וטקסטורה שלא מבליטים כל שערה הנופלת עליהם.
שבירת קירות – לפני הגדלת החלל ושבירת קירות, יש לבדוק היכן עמודי הבטון שנושאים את התקרה. בהם אי אפשר לגעת, והם מכתיבים את צורת החלל. במידה ונוצר צורך לשבור קיר עם עמוד או קורה, חשוב להתייעץ עם מהנדס.
צביעה – הצביעה מסתירה כמעט הכל. בחירת צבעים בהירים, מרחיבה את החללים ולהפך. ישנם סוגים שונים של צבע (על בסיס מים, נפט), וכדאי לברר מה מתאים לכם.
שכנים – שכנים הם גורם שלא תמיד נלקח בחשבון. שכן זועם הוא שכן לשנים רבות וכך גם שכן מסביר פנים. כדאי ליידע את השכנים בכל הבית המשותף (וגם בבתים פרטיים), על מה שעתיד להיות כולל רעש וזיהום, ובעקר להתחשב בבקשות שלהם. זה משתלם לשנים רבות.
מטבח – עלות השיפוץ במטבח היא גבוהה יחסית לחלקי הבית האחרים. מטבח מוכן, זול יותר, אך מטבח בהתאמה לצרכים – נוח יותר לשנים רבות.
תאורה טבעית – תמיד כדאי להכניס תאורה טבעית הביתה. היא נוחה/נעימה, בריאה וחסכונית יותר.
חלונות – אם מחליטים להחליף את החלונות עם המשקופים, כדאי לבדוק את האפשרויות השונות כגון חלונות אלומינום, PVC או עץ, חלונות הזזה או כנפיים, זכוכית בידודית, תריסים ו/או וילונות.
תאורה מלאכותית – האפשרויות להאיר מקומות שונים בבית, והצרכים השונים מתאורה (תאורה ממוקדת, תאורה עקיפה, תאורת קריאה, תאורה למחשב, תאורה לשולחן האוכל או לאירוח), מחייבים תכנון מראש.
חדר אמבטיה – בדרך כלל, האמבטיה, הנקראת גם “חדר רטוב”, דורשת בדיקה קפדנית של כל המרכיבים הבאים במגע עם הלחות: אביזרים, טיח, צנרת, ניקוז, ארונות וכו’.. אם עולה הספק אם להחליף או לא – כדאי להחליף. זו גם הזדמנות לבחון את החלפת דוד המים החמים.
היתרים מהרשויות – אין צורך בהיתר מהרשויות אם השינוי כולו מתבצע בתוך הבית. במידה ועושים שינויים מחוץ לבית (תוספת, סגירת מרפסת ואפילו הגדלת/הקטנת חלון), יש צורך בהיתר מהרשות.
הדמייה – ישנן תוכנות שאפשר לערוך אתן הדמייה אמיתית של מראה הבית לאחר השיפוץ, עוד לפני הביצוע, כולל ריהוט ואביזרים. תוכנה נפוצה מומלצת היא ה”סקצ’אפ”, שהיא קלה, ידידותית, חינמית וטובה למדי.
מאמר זה נכתב על ידי מיכל רוזצויג-גופר – אדריכלית בצפון, ונכתב מתוך הנסיון שהצטבר בתחום התכנון האדריכלי בצפון, הבנייה הירוקה וההתמחות בשטח.