למשרדנו מצלצלים לעתים קרובות אנשים המתעניינים בבניה ממכולות. להתעניינות הגוברת שתי סיבות עיקריות: גישה לבניה ירוקה ואקולוגית, וסיבה כלכלית. השאלות שאנו נשאלים חוזרות על עצמן בצורות שונות:
האם בנייה ממכולות כדאית וניתנת לבצוע בארץ? כיצד אפשר לבודד את המבנה? במה כדאי לצפות את המבנה? האם יש בעלי מקצוע לבצוע ההסבה של המכולות?
כדי להתמודד עם השאלות, נתחיל בכך שאין טוב ממראה עיניים, ולהלן מספר דוגמאות שממחישות את האפשרויות השונות, וגם מאפשרות לדמיון מרחב והשראה.
בית ממכולות בישראל
בתים שונים ממכולות.
סיור בבית ממכולות.
עשרה בתים שהפכו לאייקונים בבנייה ממכולות.
איך עושים את זה- הנחת המכולות, והמראה מבפנים.
תהליך הבנייה עם חצר פנימית ותוספת גג משופע.
עיצוב אדריכלי ייחודי של מבנה ממכולות.
אפשרויות לתכנון ועיצוב פנים של מכולה והפיכתה לבית.
כאדריכלים המתכננים ועובדים בצפון, אנו ממליצים לבנות גם באזור צפון הארץ באמצעות מכולות.
על שאלת החיסכון הכספי, לא ניתן לענות אלא בתשובה כללית. הבנייה ממכולות עשויה להיות זולה משמעותית מבנייה רגילה, אך תלויה רבות בחמרי הגימור. יש כמובן לקחת בחשבון את ההכרח לבנות בישראל ממ”ד, עלויות רכישת/חכירת המגרש עלויות רישוי ושכר תכנון.
בנושא הבידוד, אפשר לבודד את הבית מבפנים בכל חומר. עץ, גבס, לוחות שבבי עץ דחוסים, לסוגיהם, קלקר מצופה טיח וכו’.
להלן דוגמה לבידוד פנימי של מכולה בעזרת קצף.
לאחרונה, נכנס לשימוש כציפוי חיצוני צבע קרמי עמיד וחזק, שבשכבה בעובי מסויים, משמש גם כבידוד מעולה. בחומר מסוגו משתמשים גם בציפוי מעבורות חלל בנאס”א
וכך זה מתבצע ונראה מבחוץ.
לשאלת איטום החיבור בין שתי מכולות או יותר, להלן הדגמה של סוגי חמרים וביצוע האיטום.
אם ישאלו משרדי אדריכלים המתכננים בצפון, רובם יסכימו שתכנון בית ממכולות, דומה לתכנון כל בית אחר. מגבלת המידות הקבועות של מסגרת המכולה, אינה מגבלה שאי אפשר להתגבר עליה בתכנון יצירתי.
לגבי היסוד עליו מונחות המכולות, גם כאן, ניתן לראות בדוגמאות שהובאו למעלה, שהאפשרויות מגוונות: החל מהנחה על משטח בטון, דרך הנחה על עמודי בטון בגבהים שונים, על שלד מתכת ועד הנחה על גבי עמודים ממתכת.